I snart 10 år har jeg forelest i Organisasjonsfag, et fagområde mange synes er veldig interessant. Dessverre oppleves det ikke alltid slik for unge studenter som tvinges gjennom faget i løpet av første studieår. På universitet- og høyskoler er det blant første års studenter lett å merke de negative holdningene til faget.

Studentene som var med; Synne, Eirill, Magnus og Andreas.
Det er sikkert mange grunner til den negative innstillingen. Jeg har jobbet mye for å prøve å endre holdningene, men jeg har også ønsket å finne forklaringer på hvorfor det oppleves så tungt. En forklaring kan være at majoriteten av studentene kommer rett fra videregående skole, de har lite arbeidserfaring og derfor mangler referanserammer for å kunne forstå. Ofte er det vel slik at det jeg ikke kan forstå eller relatere meg til kan oppfattes som lite relevant.
I et forsøk på å møte dette har jeg i år tatt studentene med på laget. Fire engasjerte studenter ble invitert til å være med for å finne ut hvor skoen trykker. Først med studentenes blikk kan vi utvikle tiltak som treffer. Bruk av egenproduserte videoer ble i denne omgang løsningen. Videointervjuer med spørsmål direkte knyttet til de temaene studentene har størst problem med å forstå.
Intervjuobjektene spenner vidt, alt fra HR-sjefer i Nordea og Choice Hotels til profilerte fotballtrenere, og ungdom med mye og relevant jobberfaring. Det var studentene som intervjuet og var synlige, et bevisst valg blant annet for å skape gjenkjenning. Videoene er virkemidler som kan bidra til å gi studentene noen av de knaggene de mangler, dessuten bidrar de til mer variert undervisning. I erfaringsmøte med representanter fra noen av studentene i faget denne våren er tilbakemeldingene positive.
Data er samlet inn, analyse av disse vil forhåpentligvis gi indikasjoner på om dette kan være en måte å jobbe videre på i søken om å tilføre relevans. En ting er jeg imidlertid ikke i tvil om: Studentenes medvirkning har påvirket kvaliteten på tiltakene i positiv retning. Jeg ønsker å takke studentene, Synne, Eirill, Magnus og Andreas, for arbeidet så langt og håper på muligheten til å fortsette studentsamarbeidet.
Dette er et viktig arbeid fordi vi trenger studenter som fatter tidlig interesse for faget. Disse studentene danner grunnlaget for rekruttering til spesialisering i fagfeltet både på Bachelor- og Masternivå. Og sist, men ikke minst: Vi trenger studenter med evne og vilje til å forstå det mellommenneskelige samspillet, siden mange sikter mot en framtidig lederjobb.

Cecilie Asting presenterer erfaringene fra piloten på Inspirasjonsdagen.
Hei, viktig diskusjon. Men kompleks problemstilling med mange vinklinger.
Jeg er enig i at noe av utfordringen er at studentene ikke har arbeidserfaring. Faktisk så er min konklusjon at handelshøyskoler generelt underviser folk i feil fase i livet – de hadde fått langt mer ut av det hvis undervisningen hadde kommet på et senere stadium. Men denne dysfunksjonaliteten er nå institusjonalisert så jeg har lite håp om å endre det på kort sikt.
Men en annen viktig årsak til den oppfattede mangelen på relevans er organisasjonsfaget selv. Det har vært minimal vilje, slik jeg ser det, til å tilpasse temavalg og metoder til noe som kan lede til anvendbarhet.
Jeg har gått litt nærmere inn på dette i en blogg-artikkel:
http://goo.gl/iyNucq
Jeg skrev også en fagartikkel om temaet da jeg var dr grads-student:
http://hum.sagepub.com/content/55/10/1227
…og bidro nylig til en artikkel om mulige løsninger sammen med flere andre:
http://goo.gl/OCTDgk