Skal det være en gresshoppekake?

Skal det være en gresshoppekake?

Er din neste kake bakt på gresshopper?   Dette er faktisk ikke så usannsynlig.  På et foredrag ved Stanford University fortalte Soh Kim, PhD, ved Centre for Design Research ved Stanford University at denne muligheten faktisk ikke er langt unna. I en tid hvor en opptatt av matens miljøavtrykk er insekter en rik og bærekraftig kilde til proteiner og etter hvert som stadig flere ønsker å unngå gluten søker en alternativer.  Mel laget av gresshopper kan bli et slikt alternativ. Det viser seg at når folk blir servert kaker basert på vanlig mel og gresshoppemel foretrekker de faktisk sistnevnte.

De fleste av oss tenker vel ikke først og fremst på kjøkken og resturanter når vi tenker innovasjon, men dette er faktisk en veldig innovativ bransje understreker Kim.  Det er en høyrisikobransje med stor konkurranse: 26,2% stenger innen ett år, innen 3 år har nesten 60% gitt seg (Parsa et al. 2005).  Resturantbransjen har en tradisjon for det vi nå kaller «open source», noe som gjør at innovasjoner lett kan kopieres eller imiteres. Hvem har ikke spist en Sacher torte eller Salat Niccosie? På den måten jobber de med kontinuerlig forbedring av mat og oppskrifter. Det som driver den kulinariske innovasjonen er ulike faktorer som at forbrukernes behov er i endring.  I dag påvirkes matbransjen av økende internasjonalisering og ønsket om sunn mat.  Tilgang på råvarer er en annen faktor, mens mer standardiserte retter har globale leverandører søker kulturelle og etniske retter mer lokale leverandører.  Vitenskap og teknologi gir ny kunnskap og åpner opp for nye innovasjoner på matfornten.

Kim satt opp denne modellen som viser hvordan restaurantbransjen følger typiske innovasjonsprinsipper.

En del kjenner kanskje til Watson?  IBM maskinen som slo de to som var verdensmester i Jeopardy og som viste hvor kraftig kunstig intelligens er. Vel, det muligens ikke alle vet er at Watson også er kokk. På https://www.ibmchefwatson.com/community kan du få kokkehjelp.  Enten i Watsons rikholdige matarkiv eller ved å skrive inn ingrediensene og så foreslår Watson en oppskrift til deg.

Lykke til.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by