MOOC – ja, men la meg slippe?

MOOC – ja, men la meg slippe?

På Inspirasjonsdagen forrige uke spurte vi deltakerne våre om de var for eller imot MOOC. Alle unntatt en (som var en av oss i LearningLab) stilte seg under plakaten “FOR”. Tor Haugnes lurte på hva i alle dager dette var for noe, hvordan har det seg at ALLE er så positive til MOOC? Spesielt fordi det var et tredje alternativ også, “FOR, MEN IKKE PÅ BI”.

for_MOOC

Det ble ikke noe bedre da June Breivik i sitt innlegg spurte oss om vi hadde tatt noen kurs og hva vi syntes om de vi hadde deltatt på. Den samme gjengen som var for MOOC hadde selvfølgelig også prøvd seg på noen, men alle var ganske enige om at kvaliteten ikke var noe å rope hurra for. Vi syns de MOOCene vi har tatt ikke er noe bra, men har trua på MOOC for det, hvor motstridende er ikke det?

Men man kanskje heller si at vi har tro på potensialet i MOOC. Eller som prorektor Dag Morten Dalen kommenterte, det er jo ikke sånn at vi hiver ut lærebøker og forelesninger selv om noen av de er dårlige. Og sånn er det kanskje med MOOC også, selv om noen av oss heller vil hevde at da burde vi hive ut lærebøkene og forelesningene også..

Junes poeng var at MOOC bare er et forbigående KODAK-moment, det er ikke dit vi skal, men det åpner dørene for disrupsjon i høyere utdanning. Det gjenstår å se. I mellomtiden har UiO som første norske institusjon skrevet avtale med FutureLearn, en britisk plattform for å gi MOOC til verden. Med den samfunnsoppgaven som ligger til et universitetet som UiO, så er det naturlig å bruke MOOC til å spre kunnskapen ut til verden og det blir spennende å se om UiO klarer å nå ut til massene på de områdene hvor de er verdensledende. Det blir også spennende å se hva som står i rapporten som MOOC-utvalget lanserer med 16.juni.

Og tilslutt min kjepphest, selv om det som tilbys er hele kurs, så vil deltakerne plukke med seg akkurat det de trenger og droppe resten. Det trenger ikke kalles for frafall. Det kan kalles just-in-time learning.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There is 1 comment for this article
  1. Pingback: MOOC den nye vinen? | BI LearningLab | BI LearningLab

Leave a Reply