Khan du lære hva du vil når du vil?

Khan du lære hva du vil når du vil?

Hva betyr det at alle skal ha lik rett til utdanning? Betyr det at det skal være skoleplasser til alle, eller at læringsressurser og instruksjoner skal være tilgjengelige for alle? Krever det skolebygninger? Hva tenker du? Leste du artikkelen i DN lørdag 23.mars om Khan Academy? Har du brukt noen av videoene til å hjelpe barna med matteleksene?

Historien om Salman Khan og Khan Academy begynner nå å bli kjent også i Norge, om hvordan en hedgefondanalytiker la ut videoer på YouTube for å hjelpe kusina med matte, og hvordan videoene ble brukt av flere enn bare kusina. Noen år senere har 15 millioner fra Bill & Melinda Gates Foundation gjort at Salman Khan kan sitte på heltid å lage videoer, mens en gjeng med programmere lager logikken i bunnen som gjør at du kan lære matte og annet i ditt eget tempo.

Det er flere ting som er verdt å legge merke til når det gjelder Khan Academy

  1. Det er tilgjengelig gratis for alle som har internettilgang – prøv selv
  2. Flere og flere videoer blir nå tilgjengelig på norsk.
  3. Den norske skolen Children’s International School i Fredrikstad bruker Khan Academy istedenfor lærebøker i matteundervisningen.

I dagens Bergens Tidende skriver Sjur Holsen at Khan Academy åpner verden på en slik måte at de spørsmålene som stilles i dagens skoledebatt kommer til å være irrelevante før vi rekker å diskutere ferdig. Hvorfor skal vi diskutere nivåinndelte klasser når læreren kan bruke Khan Academy til å la elevene jobbe i sitt eget tempo? Og når læreren har full oversikt over hvor langt elevene har kommet og hvor de sliter, og kan sette inn et ekstra støt akkurat der det trengs?

Khan Academy har potensiale til å revolusjonere både norsk skole og læring generelt. Hva med høyere utdanning? Jeg pleier å si at Khan Academy er våre studenters hjelp til å dekke gapet mellom det de skulle ha lært i grunnskolen og det vi forventer av for eksempel mattekunnskaper når de kommer til oss. Kanskje er det for lite ambisiøst. Kanskje kan Khan Academy også revolusjonere høyere utdanning. Hva tror du?

For å lære mer om Khan Academy anbefaler jeg denne videoen fra 60 minutes på CBS:

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Leave a Reply