Hvor stor er egentlig en stor klasse?

Hvor stor er egentlig en stor klasse?

Et av BIs varemerker er store klasser. Fugleberget på Finn Øien er et kjent fenomen, som kan skremme vannet av den mest hardkokte foreleser. Å stå der og se utover 650 studenter, og i tillegg aktivisere dem og gi dem tilbakemelding på læringsarbeidet – det høres ut som en nesten uoverkommelig oppgave. Men hva hvis du ble stilt overfor oppgaven å undervise 160.000 studenter samtidig på nett? I et åpent kurs hvor hvem som helst kan delta? Det er dette som er MOOC, Massive Open Online Courses.

2012 har vært det året hvor MOOCs virkelig har tatt av. Både Udacity, Coursera og edX startet opp i 2012. Udacity ble startet opp av en tidligere Stanford-professor i januar, det samme ble Coursera i april, mens MIT og Harvard slang seg på bølgen i mai med edX. Utrolig nok har Coursera siden oppstarten i april fått nesten 2 millioner online studenter, fordelt på 208 online kurs! Det er et verdensomspennende fenomen som har en helt utrolig utvikling! Det sier noe om at MOOCs treffer et globalt behov.

Det globale markedet er der. India har som mål å øke antall unge som tar høyere utdanning fra 12 % til 30 % innen 2025. Det innebærer en økning i antall studenter fra 12 millioner til over 30 millioner. MOOCs kan være svaret på hvordan så mange skal kunne ta høyere utdanning uten at vi trenger å bygge universitetsbygninger og ansette faglige i en skala vi ikke engang kan se for oss.

13.november 2012 meldte en av de største aktørene innen MOOC, Coursera, at de nå har startet arbeidet med å akkreditere noen av kursene de tilbyr. Hva som blir resultatet av denne prosessen vil ha mye å si for framtida for det globale høyere utdanningsmarkedet.

I Norge har Arne Krokan ved NTNU fått klarsignal fra sin ledelse om å “MOOCe i vei”. Kan norske tilbud på MOOC-markedet konkurrere med tilbudene fra de store, amerikanske pretisjeuniversitetene? Er det en nisje, et marked og en forretningsmodell å finne her? Antageligvis er det bare en måte å finne ut det på, og det er å prøve det ut selv. Er du interessert i å MOOCe? Ta gjerne kontakt med LearningLab for en prat.

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There are 3 comments for this article